Blauwlicht bescherming ogen glas HOYA Opticien Bergeijk

Rood-wit-blauwlicht

Een dag zonder beeldschermen is nauwelijks nog uit ons leven weg te denken! Op steeds meer basisscholen worden laptops en tablets ingezet ter vervanging van het tastbare boek. Uit onderzoek is gebleken dat ruim een derde van de volwassenen 4 tot 6 uur per dag gebruik maakt van digitale media (bron: Hoya).

Met het kijken naar beeldschermen doen we een groot beroep op onze ogen. Beeldschermen stralen namelijk een grote intensiteit aan blauwlicht uit. U heeft er vast wel eens van gehoord, maar wat is dat blauwe licht nu eigenlijk? André De Klerk Opticiens legt het u uit!

Het kleurenspectrum

Het kleurenspectrum bestaat uit tal van kleuren. Gelukkig maar, want zo kunnen we veel kleuren zien. Helaas zitten er ook minder ‘prettige’ kleuren in het spectrum. Ultra-Violet (UV) bijvoorbeeld. We weten dat dit schadelijk is voor ogen en huid en bij veelvuldige blootstelling de kans vergroot op onder andere huidkanker. Een minder bekende variant in het spectrum is blauwlicht.

Blauwlicht komt met grote mate uit beeldschermen die voorzien zijn van LED’s. Onze smartphones, tablets en computerschermen bijvoorbeeld. Een deel van dat blauwe licht is slecht voor onze gezondheid.

Ten eerste veroorzaakt blootstelling aan blauwlicht een verstoring van de productie van het ‘melatonine’-hormoon. Dit hormoon wordt gewoonlijk ’s avonds en terwijl we slapen aangemaakt en reguleert ons slaap-waakritme. Ook speelt melatonine een belangrijke rol bij ons immuunsysteem en wordt gezien als een sterke anti-oxidant.

Blauwlicht bescherming ogen glas HOYA Opticien Bergeijk
Blauwlicht bescherming ogen glas HOYA Opticien Bergeijk

Slechte slaper

Slaapt u wel eens of regelmatig slecht? Dan zou het kunnen komen door de blootstelling aan blauwlicht. Door voor het slapengaan tv te kijken of in bed nog even op de smartphone te kijken kan de melatonine-aanmaak worden verstoord met slapeloosheid als gevolg. Voor het slapen gaan is het dus raadzaam om apparaten te mijden. Beter is het om met een goed boek het licht uit te doen.

Myopie

Een ander, veel erger gevolg is de toename van het aantal mensen die bijziend raakt (ook wel myopie genoemd). Bij bijziendheid kunnen we met onze ogen wel dichtbij zien, maar ‘werken’ onze ogen niet meer goed als we verder weg willen kijken.

Voor kinderen is dit probleem het grootst omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn. Kinderen zitten steeds meer binnen en achter schermen. Hun ogen raken daardoor gewend om in te spannen op korte kijkafstanden. Kinderen die veel buiten spelen hebben hier veel minder last van, omdat hun ogen meer gewend zijn aan verschillende kijkafstanden en veraf kijken.

Blauwlicht bescherming ogen glas HOYA Opticien Bergeijk

Macula degeneratie

In het ergste geval leidt de overmatige blootstelling aan blauwlicht tot zogenaamde ‘macula degeneratie’. De macula is een gebiedje van een paar millimeter doorsnede in het midden van het netvlies. In het netvlies liggen lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) die een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden.

In de macula liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Kegeltjes nemen kleuren en contrast waar en zijn nodig om details goed te kunnen zien. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, zien we met dit deel van het netvlies het scherpst. De macula zorgt ervoor dat we kunnen lezen, autorijden of een gezicht kunnen herkennen. Bij de oogziekte maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula af. De macula werkt daardoor minder goed en het scherp zien wordt steeds lastiger. (bron: oogfonds.nl)

Bescherm uw ogen tegen blauwlicht!

Oké, een hoop informatie, maar gelukkig is er goed nieuws! Onze ogen kunnen we gemakkelijk beschermen tegen blauwlicht. Hoya – onze glasfabrikant- biedt de speciale ‘BlueControl’-coating. Deze coating zorgt er voor dat alle kleuren van het spectrum ons oog bereiken, maar blokkeert de schadelijke blauwlicht stralen.

Bent u niet brildragend? Geen probleem want ook zonder sterkte is de coating mogelijk. Met een mooie computerbril kunt u goed beschermd op kantoor verschijnen!

Voor een uitgebreid advies bent u altijd welkom in onze winkel.

Blauwlicht bescherming ogen glas HOYA Opticien Bergeijk